Karriär

Vill du starta en utvecklande karriär inom äldreomsorgen? Sök vård- och omsorgsprogrammet!

Vad kan DU bli inom äldreomsorgen?

Möjligheterna

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Tobias och Shadi i filmen går på VO, där får du lära dig grunderna för att arbeta inom vård och omsorg. Programmet ger dig en teoretiskt grund och även praktik på olika arbetsplatser. Efter att ha läst VO på gymnasiet blir du undersköterska och kan därmed börja arbeta direkt efter gymnasiet. Inom äldreomsorgen arbetar du som undersköterska närmast de äldre och hjälper dem i den dagliga omvårdnaden.

Det finns ett stort behov av utbildade undersköterskor, så normalt sett brukar det vara lätt att få jobb när du tagit studenten. Antingen kan du arbeta heltid, men också extrajobba/sommarjobba parallellt med att du studerar vidare. För att få högskolebehörighet i utbildningen behöver du välja vissa specifika kurser som individuellt val.

Under utbildningen väljer du inriktning på programmet. Där finns möjligheter att specialisera dig inom ett område som du finner extra intressant - t.ex. akutsjukvård, psykiatri, funktionshinder, äldreomsorg eller barnsjukvård.

Om du har läst ett annat program på gymnasiet, finns det även möjlighet att gå vård- och omsorgsprogrammet på Komvux efter studenten. Du läser samma kurser som på den gymnasiala utbildningen, men utbildningen blir kortare, eftersom du inte läser övriga gymnasieämnen.

Utöver jobb i den direkta vården kan du även arbeta mer administrativt som undersköterska, t.ex. genom att bli gruppchef, teamledare, administratör eller bemanningsansvarig. Vissa av dessa roller är deltid administrativt och deltid i vården.

Mer info på Skolverkets hemsida.

Sjuksköterska

Alan i filmen arbetar som sjuksköterska på ett äldreboende och är därmed den som har omvårdnadsansvaret. Sjuksköterskan fungerar som en länk mellan läkaren och undersköterskorna och ser till att behandlingsplanen som ordinerats av läkaren följs. Sjuksköterskan delegerar ut uppgifter till undersköterskorna och leder arbetet på avdelningen.

För att bli sjuksköterska behöver du studera 3 år på högskolan efter studenten, och därefter får du en legitimation från socialstyrelsen. Sjuksköterskeutbildningen erbjuds på många högskolor runt om i landet. Efter att ha arbetat ett tag finns även möjligheter att specialisera dig inom ett område som du finner extra intressant. Du kan också göra som Alan i filmen och börja undervisa vid högskolan för blivande medarbetare i vården.

Mer info på Studentum.se.

Verksamhetschef/Enhetschef

Karin i filmen jobbar som verksamhetschef/enhetschef och har därmed det övergripande ansvaret för äldreboendet. En verksamhetschef/enhetschef fungerar mycket som samordnare mellan äldreboendets olika avdelningar och leder arbetet och den personal som jobbar på boendet. Hen har bland annat det ekonomiska ansvaret och sköter även en stor del av rekryteringen.

Det finns många sätt att bli verksamhetschef på ett äldreboende. Det kan vara att du har jobbat väldigt länge inom vården och har den erfarenheten som behövs, sedan kan du oftast komplettera din undersköterske- eller sjuksköterskeutbildning med en ledarskapsutbildning. En annan vanlig utbildning som många enhetschefer och samordnare inom äldrevården har är en socionomutbildning som tar 3,5år. Man kan också ha examen som fysio- eller arbetsterapeut.

Läkare

En läkare jobbar inte för ett enskilt äldreboende utan har hand om de delarna av vården som inte sjuksköterskorna får utföra, ex. ordinera medicin. Det finns en mängd olika läkare som alla har olika specialområden. Dessa läkare jobbar då inte heller uteslutande med äldrevård utan är oftast läkare som jobbar på vårdcentral eller sjukhus. För att bli läkare krävs en högskoleutbildning på 5,5 år.

Mer info på Studentum.se.

Fysioterapeut (sjukgymnast)

Fysioterapeutens (hette tidigare sjukgymnast) uppgifter består av rörelse- och förflyttningsträning för att förebygga och rehabilitera skador. Du har också ansvaret för att handleda övrig personal i detta. Fysioterapeuten samarbetar med arbetsterapeuten vid ordination av hjälpmedel. För att bli fysioterapeut krävs en högskoleutbildning efter gymnasiet som är tre år.

Mer info på Studentum.se.

Arbetsterapeut

En arbetsterapeut har i uppgift att hjälpa människor i alla åldrar att klara vardagen bättre. För någon kan det handla om att komma tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning, för någon annan att kunna ta en fika med en kompis. På ett äldreboende kan det exempelvis innebära att beställa passande hjälpmedel som t.ex. rullstol, rullator etc till de äldre. Arbetsterapeuten tränar också de äldre i att använda hjälpmedlen rätt.

Arbetsterapeut blir du genom en högskoleutbildning som tar tre år.

Nästa steg!

”Go

Sök dig vidare i äldreomsorgen tillsammans med Go Care

Vill du fortsätta jobba inom äldreomsorgen efter Ung Omsorg? Då kan vi tipsa om Go Care. Det är en mötesplats för dig som är nyfiken på jobb inom äldreomsorgen. Här kan du både inspireras av en karriär inom äldreomsorgen, hitta jobb och arbetsgivare och jämföra vad de har att erbjuda dig.

Go Care visar vad olika arbetsgivare erbjuder

Via Go Care får du bra information om vad olika arbetsplatser och tjänster erbjuder dig. På så sätt kan du välja ett jobb som har erbjudandet som är viktigt för dig.

Hitta lediga jobb just nu

Läs på om olika arbetsgivare

Go Care visar möjligheterna inom äldreomsorgen

Go Care lyfter röster från branschen , presenterar olika yrkesroller och utvecklingsvägar samt ge tips och råd kring att jobba i äldreomsorgen. Go Care vill, tillsammans med de som trivs i och vill utveckla äldreomsorgen, berätta om allt den erbjuder. Det är en bransch med mängder av möjligheter som alldeles för få känner till.

Huvudpartner:

Ung Omsorg har samarbetat med Vardaga sedan sommaren 2008. Vardaga är vår huvudpartner och den enda privata vårdaktören som vi har ett direkt samarbete med. Vardaga.se

Partners:
 • Region Gotland

  Sedan maj 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med Region Gotland. Vi finns idag på sju äldreboenden i regionen.

 • Ronneby kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med äldreboendet Olsgården i Ronneby kommun.

 • Österåker kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Kantarellvägen och Vårdbo i Österåker kommun.

 • Sigtuna kommun

  Sedan december 2021 har Ung Omsorg ett samarbete med Sigtuna kommun. Vi finns idag på fyra äldreboenden i kommunen.

 • Jönköpings kommun

  Sedan december 2018 har Ung Omsorg ett samarbete med Jönköpings kommun. Vi finns idag på sex äldreboenden i kommunen.

 • Upplands Bro Kommun

  Sedan maj 2014 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Kungsgården och Norrgården i Upplands-Bros kommun.

 • Göteborgs stad

  Sedan maj 2017 har Ung Omsorg ett samarbete med Göteborgs stad. Vi har idag verksamhet på 10 av stadens äldreboenden.

 • Eskilstuna kommun

  Sedan januari 2019 har Ung Omsorg ett samarbete med Eskilstuna kommun. Vi finns idag på 13 äldreboenden i kommunen.

 • Ale kommun

  Sedan juni 2020 har Ung Omsorg ett samarbete med Ale kommun. Vi finns idag på fem äldreboenden i kommunen.

 • Mjölby kommun

  Sedan januari 2019 har Ung Omsorg ett samarbete med Mjölby kommun. Vi finns idag på sex äldreboenden i kommunen.

 • Växjö kommun

  Sedan juni 2021 har Ung Omsorg ett samarbete med Växjö kommun. Vi finns idag på 13 äldreboenden i kommunen.

 • Västervik kommun

  Sedan januari 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med Västervik kommun. Vi finns idag på 11 äldreboenden i kommunen.

 • Lysekils kommun

  Sedan maj 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Fiskebäck och Skärgårdshemmet i Lysekils kommun.

 • Landskrona kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med Landskrona kommun. Vi finns idag på sex äldreboenden i kommunen.

 • Falköpings kommun

  Sedan januari 2017 har Ung Omsorg ett samarbete med Falköpings kommun. Vi finns idag på nio äldreboenden i kommunen.

 • Orsa kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Orsagården och Lillåhem i Orsa kommun.

 • Vellinge kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med Vellinge kommun. Vi finns idag på fem äldreboenden i kommunen.

 • Helsingborgs stad

  Sedan april 2021 har Ung Omsorg ett samarbete med Helsingborgs stad. Vi finns idag på 18 äldreboenden i kommunen.

 • Alvetsa kommun

  Sedan juni 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Björkliden och Högåsen i Alvesta kommun.

 • Fagersta kommun

  Sedan september 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med tre av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Malmen, Nybo och Solliden i Fagersta kommun.

 • Herrljunga kommun

  Sedan februari 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Hagen och Hemgården i Herrljunga kommun.

 • Partille kommun

  Sedan april 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med Partille kommun. Vi finns idag på fyra äldreboenden i kommunen.

 • Borås stad

  Sedan september 2021 har Ung Omsorg ett samarbete med Borås stad. Vi finns idag på 18 äldreboenden i kommunen.

 • Borlänge kommun

  Sedan juni 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med Borlänge kommun. Vi finns idag på 8 äldreboenden i kommunen.

 • Linköping kommun

  Sedan maj 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med Linköping kommun. Vi finns idag på fem äldreboenden i kommunen.

 • Stockholms Stad

  Stockholm Stad finansierar varje år ungdomsbesök på sina vård- & omsorgsboenden och servicehus. Ung Omsorg har idag samarbete med 56 boenden genom stadens projekt.

 • Vara kommun

  Sedan januari 2020 har Ung Omsorg ett samarbete med Vara kommun. Vi finns idag på sex äldreboenden i kommunen.

 • Säters kommun

  Sedan juni 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med äldreboendet Fågelsången i Säters kommun.

 • Go Care

  Vill du starta din karriär inom äldreomsorgen? Kolla in vår samarbetspartner Go Care där du kan inspireras av äldreomsorgens möjligheter!

 • Simrishamns kommun

  Sedan juni 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med Simrishamns kommun. Vi finns idag på sju äldreboenden i kommunen.

 • Söderköping kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med äldreboendet Birkagården i Söderköpings kommun.

 • Trollhättans stad

  Sedan maj 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med äldreboendet Lextorpsvägen i Trollhättans stad

 • Kalmar kommun

  Sedan juni 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med Kalmar kommun. Vi finns idag på 14 äldreboenden i kommunen.

 • Skövde kommun

  Sedan mars 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med tre av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Boken, Ekedal och Tomtegården i Skövde kommun.

 • Sotenäs kommun

  Sedan december 2022 har Ung Omsorg ett samarbete med två av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Hunnebohemmet och Kvarnberget i Sotenäs kommun.

 • Ängelholms kommun

  Sedan december 2018 har Ung Omsorg ett samarbete med tre av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Karlslund, Solhaga och Errarp i Ängelholms kommun.

 • Karlstads kommun

  Sedan januari 2018 har Ung Omsorg ett samarbete med Karlstad kommun. Vi finns idag på 18 äldreboenden i kommunen

 • Kungsbacka kommun

  Sedan februari 2023 har Ung Omsorg ett samarbete med tre av kommunens äldreboenden. Vi finns idag på Löftagården, Måhaga och Särö i Kungsbacka kommun.